Banner Image
 


Bitfitconsult van  'T JUISTE BIT  


Altijd al willen weten of het huidige bit goed past bij je paard of loop je al een tijd tegen problemen aan in de aanleuning? 

Vaak genoeg lopen ruiters tegen problemen aan in de aanleuning, het paard trekt de tong op, doet zijn mond open, duwt erg in de hand, wordt erg stug in de aanleuning of is juist te rommelig. We kennen het allemaal. Nu zijn er vaak oorzaken voor de problemen en het kan zijn dat het probleem dichterbij is dan je denkt.

Ik heb de 1-jarige opleiding International Congres of Professional Bitfit Consultant (ICPBC) succesvol afgerond, waarin naast het juiste bit ook wordt gekeken naar de anatomie, het gebit, en de biomechanica van het paard. Vooral het welzijn van het paard staat daarbij voorop.


Natuurlijk is een bit alleen niet zaligmakend en lost het misschien al je problemen niet meteen op, maar het juiste bit, hoofdstel, zadel en goede instructie is wel een belangrijk onderdeel van fijn en eerlijk willen paardrijden.

Wat houdt een consult in:
Tijdens een consult zal ik het hoofd en hals en biomechanica van het paard bekijken. Ik kijk o.a. naar de symmetrie van het hoofd, de temporalis, de masseter en het kaakgewricht en ook de flexie van de hals. Daarna zal ik de mond bekijken omdat o.a. de dikte van de tong en de lippen, de gevoeligheid van de tong, de lagen van het paard en eventuele bijzonderheden belangrijk zijn voor de keuze van het juiste bit.

Ook het nakijken van het hoofstel waarbij het TMJ gewricht niet belemmerd wordt en het bit op de juiste hoogte hangt zal zeker niet ontbreken. Een juiste drukverdeling is hierbij ook erg belangrijk. Na het checken van het hoofd, mond en hoofdstel zullen we gaan testrijden met verschillende bitten. Tijdens het testrijden zal ik ook naar de beweging kijken van je paard, het kan zijn dat een bit niet de juiste oplossing is maar misschien de zadelmaker, fysiotherapeut of dierenarts.

Uit het testrijden zal naar voren komen welk bit jij en je paard het prettigst zullen vinden.

Dit bit mag je dan 7 dagen op proef hebben om zeker te weten dat het het beste bij jullie past.